2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5 százalék körül az infláció

2007. szeptember 17. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

A kormány gazdasági előrejelző bizottsága (CNP) az idei inflációs kilátását 4,2 százalékról 4,5 százalékra, a jövő évit 3,5 százalékról 3,8 százalékra változtatta.

Idén augusztusban a fogyasztói árak 0,86 százalékkal nőttek és ezzel az éves szintű infláció 4,96 százalékra emelkedett, ami gyakorlatilag elérte a jegybank által becsült inflációs sáv felső, 5 százalékos szintjét.

A központi bank egyik illetékese a hét elején azt mondta, hogy szerinte a bank idén már nem változtat az irányadó kamaton, ami jelenleg 7 százalék.

A jegybank azzal számol, hogy idén 3 és 5 százalék között mozog majd az infláció, ami az év végén 3,9 százalék lesz éves szinten. A szakértők szerint azonban meghaladja majd a 4 százalékot.

A CNP az idei román gazdaságnövekedés várható ütemét 6,5 százalékról 6,1 százalékra rontotta, ugyanakkor a jövő évit 6,3 százalékról 6,5 százalékra javította fel. A bizottság a gazdaság idei becsült növekedésének a visszafogását a mezőgazdaságot súlyosan sújtó nyári szárazsággal indokolta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS