2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Családcentrikusak és informálatlanok a fiatalok

2007. szeptember 17. 14:57, utolsó frissítés: 15:20

Bizakodóbbak a jövőjüket illetően a Bukarest környéki, illetve az ország nyugati és déli megyéiben élő fiatalok, míg az északi, keleti és közép-romániai megyékben élő fiatalok sokkal elővigyázatosabban értékelik aktuális helyzetüket – derül ki az Országos Ifjúsági Hatóság (ANT) július 1.-10. közt elvégzett felméréséből.

A kutatás során egyaránt rákérdeztek a fiatalok életminőségére és életsítlusára, gazdasági és szociális helyzetére, oktatásra, munkára, családra, de a vizsgált területek között szerepeltek az értékek és tolerancia, mobilitás, külföldi tapasztalatok, közéleti szereplés, törvénykezés és informáltság is.

Életminőségét tekintve a fiatalok többsége úgy értékelte, hogy a tavalyi évhez képest javult vagy nem változott életszínvonala; jövője szempontjából a legtöbb fiatal optimistán nyilatkozott – a megkérdezettek több mint fele nyilatkozta azt, hogy jövő évben janvulni fog életminősége, vagy legalábbis változatlan marad.

Nagy részük emellett elégedett családi viszonyaival, lakhatási feltételeivel, egészségi állapotával és a képzettségi szintjével. Elégedetlenek ellenben jövedelmükkel, szabadidejük eltöltésével. A megkérdezettek 88,7 százaléka látja úgy, a család jövedelme jelentős mértékben befolyásolja egzisztenciáját. 33,2 százalék szerint családja jövedelme elégséges életszínvonalat biztosít, anélkül azonban, hogy a luxuscikkekre is futná. Ezzel szemben 29,9 százalék vélte úgy, családja jövedelme a minimális életfeltételek biztosításához sem elegendő.

A kutatásból még kiderült a fiatalok nem szánnak akkora jelentőséget az iskolának az oktatási folyamatban. A kutatás alanyainak 80 százaléka szerint az iskola legfennebb az alapvető és általános ismereteket elsajátításának a helye. Az iskolánál és munkánál előbbrevaló szerepet foglal el a fiatalok értékerendszerében a család.

Túlnyomó részük számára a következő területek problémásak: megfelelő lakás biztosítása (90,7 százalék), korrupció (89,6 százalék), munkahely (84 százalék), megélhetési körülmények (80,9 százalék), családalapításhoz szükséges feltételek (69,1 százalék).

A megkérdezettek közel felének nincs tudomása az ifjúsági programokról, illetve a nekik szóló kedvezményekről. Nem hallottak például a mezőgazdaság, lakás/ingatlan, turizmus, civil szervezetek/önkéntesség, üzletelés/vállalkozás, falusi környezetben való letelepedés, kultúra-művészet, munka/munkanélküliség, családot érintő kedvezményekről.

A kutatás 3072 személyből álló 14-35 év közötti korosztályból állók megkérdezésével készült, az ország nyolc fejlesztési régiójára osztva, 1,8 százalékos hibaréssel, 95 százalékos bizalmassági indexel. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS