2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Égeti magát sürgősségi rendeleteivel a kabinet: jogalap nélkül maradhatnak a minisztériumok

2007. szeptember 18. 15:30, utolsó frissítés: 15:40

Jogalap nélkül maradhat az áprilisban átalakított Tăriceanu-kabinet több szaktárcája, például az RMDSZ adminisztrálta Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium (MDLPL) vagy az összevonás eredményeként létrehozott Gazdasági és Pénzügyminisztérium (MEFP), amennyiben a mai nap folyamán a szenátus nem fogadja el az áprilisi kormányátalakításról szóló törvénytervezetet.

Nicolae Văcăroiu szenátusi elnök szerint a kabinet jelenlegi működését szabályozó 24/2007-es és 25/2007-es számú sürgősségi kormányrendeletek törvényerőre emelése könnyen meghiúsulhat a szenátus mai döntése során. A kormányátalakításról szóló sűrgösségi rendeleteket nagy valószínűséggel sem a szociáldemokraták (PSD), sem pedig a demokraták (PD) nem fogadják el.

Markó Béla RMDSZ-elnök mai bukaresti sajtótájkoztatóján maga is elismerte megtörténhet, hogy a kormányátalakítás nyomán új státust nyert minisztériumok és ügynökségek a szenátus szavazásának ádozatául eshetnek.

A szövetségi elnök keményen bírálta a kabinetet azért, hogy bevett szokás szerint sűrgösségi kormányrendeletekkel kormányoz, mivel ez nem nyújt stabil jogi alapot a kabinetnek sem.

Mint mondta, áprilisban azért volt szükség sűrgősségi kormányrendelettel nyélbe ütni a Tăriceanu-kabinet átalakítását, mivel a két párt kisebbségben lévén a törvényhozásban nem tudta volna másképp érvényesíteni ezt a lépést. Megjegyezte: egy esetleges alkotmánymódosítás során az RMDSZ a sürgősségi rendeletekkel való kormányzás lehetőségének kiiktatását fogja kérni. (newsin/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS