2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégis kudarcba fulladt a tanévkezdés a csángóföldi Gajdáron

2007. szeptember 18. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

Az utolsó pillanatban hiúsult meg a magyar anyanyelvi iskolai órák bevezetése a csángóföldi Gajdáron. A faluban az iskolakezdésre visszaérkezett magyartanárokat az a hír fogadta, hogy kétnapos távollétüket kihasználva az iskola igazgatója és a polgármester személyesen, otthonukban felkereste a szülőket, akik írásban kérték gyermekük számára az iskolai magyarórák bevezetését, majd ezzel ellentétes nyilatkozatot írattak alá velük – áll a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének közleményében.

“Az igazgatónő azt mondta a szülőknek, hogy a faluban járt az Oktatási Minisztérium államtitkára, aki szerint a magyarórák bevezetése nem törvényes. Ugyanakkor megfenyegette a szülőket, hogy nem kaphatják meg a gyerekeknek járó állami segélyt, és elveszíthetik a magyar állam által nyújtott oktatási-nevelési támogatást is, mert az csak annak jár, aki csak iskolán kívül tanul magyarul. Elhangzott még az is, hogy a Polgármesteri Hivatal elűzte a magyartanárokat a faluból, azok többé már nem fognak visszatérni. Minden szülőnek azt állították, hogy ő az egyetlen, aki még nem vonta vissza kérvényét, a többi szülő ezt már megtette” - írja a közlemény.

A hétfői tanévnyitóra Farkas-Ferencz Gabriella magyartanárnőt Hegyeli Attila, az MCSMSZ oktatási felelőse is elkísérte az iskolába. Itt hiába mutatták a Bákó megyei főtanfelügyelő által aláírt kinevezést, a falu polgármestere rendőrök kíséretében jelent meg, és közölte: Gajdáron nem lesznek magyarórák. Ezt ők mint "a nép megválasztott képviselői" nem engedhetik. Az ünnepség során felszólították az embereket, hogy ezzel kapcsolatban semmit alá ne írjanak többé.

A 42 gajdári kérvényből 39-et visszavontak, így csak iskolán kívül kezdhetik el Gajdáron az anyanyelvi oktatást. Hegyeli Attila a Transindexnek elmondta, sajnos úgy tűnik, 2007-ben Csángóföldön még elképzelhetetlen egy korrekt tanávkezdés. “Ha szülők bármit is alá mernének írni, hogy őket valóban félrevezették, akkor fordíthatnánk a dolgon. Vagy ha a Bákó megyei tanfelügyelőség valóban komolyan gondolná, hogy tisztességes ellenőrzőbizottságot küld a helyszínre, amelynek egy kisebbségi szakértő is tagja lenne. Aki érzékelné, hogy mikor félemlítenek meg egy kisebbséget... egy ilyen bizottság talán felülbírálhatná a helyi hatóságok intézkedését” - fejtette ki Hegyeli.

Az oktatási felelős arról is tájékoztatott, idén 15 faluban indulhatott iskolai magyartanítás, további négy faluban csupán iskolán kívüli oktatás folyik. Lujzikalagorban és Gajdáron a hatóságok akadályozták meg a hivatalos magyarórák beindítását, Nagypatak és Diószeg pedig új helyszín, ott az idén nem is próbálkoztak ennek bevezetésével. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS