2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítéli a Gabriel Resources magyarellenes vádjait a Ziua

2007. szeptember 19. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Elképesztőnek és felháborítónak tartja a verespataki beruházást tervező kanadai cég igazgatójának magyarellenes vádjait, illetve a beruházás mellett felhozott, románokat lenéző érveit a Ziua című bukaresti újság.

A napilap keddi vezércikkében Miruna Munteanu emlékeztet Alan Hillnek, a kanadai Gabriel Resources cég elnökének nemrég napvilágot látott nyilatkozatára, amelyben azzal vádolja a ciántechnológiás módszerrel tervezett aranykitermelés ellenzőit, hogy "eladták magukat a magyaroknak". A Soros Alapítványról az igazgató úgy beszélt, mintha Budapest boszorkánykonyhája lenne, Korodi Attila környezetvédelmi miniszterről pedig burkoltan azt próbálta elhitetni, hogy azért függesztette fel a beruházás engedélyezési eljárását, mert magyar.

Romániában a magyarokkal való ijesztgetés ma már csak derültséget okoz – véli a Ziua cikkírója, aki szerint szerencsére ma már megváltozott a szemléletmód. A közvélemény ma már nem jön lázba minden egyes alkalommal, amikor valamelyik hóbortos azt ordibálja, hogy a magyarok el akarják lopni Erdélyt vagy a románok aranyát – írja Miruna Munteanu, hozzáfűzve, hogy már a politikusok is tartózkodnak az effajta – a civilizált országok klubjában szalonképtelen – retorikától.

A szerző 2007-ben elképesztőnek tartja ezt a fajta gondolkodást, amely szerinte Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester fénykorát látszik visszaidézni. Csakhogy Funar maga is ellenzi ma a ciántechnológiás kitermelést, ezért is volt "társszerzője" az effajta technológiát betiltani hivatott törvénytervezetnek – olvasható a cikkben.

Alan Hill ezek szerint nem tartja civilizált országnak Romániát – írja a Ziua szerzője, aki kétli, hogy Németországban, Franciaországban vagy Kanadában bárki is merné etnikumok közötti feszültségkeltésre alapozva előmozdítani saját érdekeit.

Az újságírónő azt is felháborítónak tartja, ahogyan Hill magát a beruházást indokolta. A cikk írója sértőnek találja, hogy a Gabriel Resources cég azt harsogja: ha nem indulhat meg a beruházás, Verespatak lakossága éhen hal. Mintha egy afrikai szegény országról és nem egy Európai Uniós tagállamról lenne szó – állapítja meg a szerző. Azt is nehezményezi, hogy a kanadai céget nem érdekli a román lakosság véleménye, hiszen az erről folytatott lakossági fórumokat merő formalitásnak tekintette, azokat kötelező volt megtartani az engedélyezési folyamat részeként. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS