2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom-Cioroianu találkozó: kisebbségi ügyekről tárgyaltak

2007. szeptember 20. 15:20, utolsó frissítés: 15:20

A kisebbségi törvény szükségességéről és a magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztéséről is tárgyalt Adrian Cioroianu külügyminiszterrel Sólyom László magyar államfő csütörtökön Budapesten. A köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta a diplomáciai vezetőt.

A két vezető a találkozón áttekintette az egyre intenzívebbé váló magyar-román kapcsolatokat. A köztársasági elnöki hivatal tájékoztatása szerint a megbeszélésen szó volt a kisebbségi törvény elfogadásáról, az egyházi és községi javak visszaszolgáltatásáról, valamint a magyar nyelvű felsőfokú oktatás fejlesztéséről.

Érintették azokat a témákat, amelyekkel kapcsolatban a magyar államfő hivatalos romániai látogatása óta előrelépés történt. Ilyenek az 1956-os romániai magyar és román politikai elítéltek rehabilitálása, a Traian Băsescu kezdeményezésére a román nyelv idegen nyelvként való oktatása a magyar tanítási nyelvű iskolákban, a Székelyföld fejlesztésével kapcsolatos elképzelések, illetve a verespataki beruházás felfüggesztése – olvasható a közleményben.

Adrian Cioroianu ma találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Göncz Kinga külügyminiszterrel is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS