2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioroianu: Koszovó nem lehet modell a székelyföldi törekvésekhez

2007. szeptember 20. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

A koszovói rendezés nem szolgálhat modellként a székelyföldi autonómia-törekvésekhez - mondta Adrian Cioroianu külügyminiszter csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt magyar partnerével, Göncz Kingával. Koszovó egy Európai Unión kívüli ország, így nem lehet párhuzamot vonni a tartomány és Erdély problémája között - hangsúlyozta a külügyminiszter. Kiemelte: nagyon pontosan meg kell határozni, hogy ki mit ért autonómia alatt, tisztázni kell a különböző koncepciókat.

Göncz Kinga is azt hangsúlyozta, hogy az autonómia fogalma nagyon széles spektrumot fed le, ideértve a kulturális, az oktatási és a nemzeti autonómiát is. A Romániában tervezett kisebbségi törvény a kulturális és az oktatási önrendelkezést garantálná - tette hozzá. Ahhoz, hogy megvalósuljon a székelyföldi autonómia, a többségi társadalom támogatására is szükség van, ehhez pedig az RMDSZ kormányzati szerepvállalására és befolyására - fejtette ki.

Markó Béla RMDSZ-elnök az MTI-nek azt mondta: analógia valóban nincs Koszovó és Székelyföld között, de bizonyos értelemben lehet példa a balkáni terület rendezése. A pártvezető szerint Koszovó esetleges függetlenedése felerősítheti a gondolkodást az autonómiákról a régióban.

Cioroianu szerint nem oldja meg a helyzetet a tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország egyetértésére van szükség. Veszélyes, ha valaki azt a benyomást kelti, hogy már döntés született Koszovóról és a következő tárgyalások már csak a helyzet tisztázására szolgálnak - tette hozzá Adrian Cioroianu.

A diplomáciai vezetők csütörtökön Budapesten bejelentették, hogy novemberben háromoldalú külügyminiszteri találkozót tartanak Szerbia részvételével. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS