2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román-magyar közös kormányülés november közepén

2007. szeptember 20. 19:09, utolsó frissítés: 19:09

November 14-én tartják a soron következő, harmadik magyar-román együttes kormányülést a romániai Nagyszebenben - jelentette be Göncz Kinga magyar és Adrian Cioroianu román külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Pragmatikus, gyakorlatias kormányülésre készülünk, a korábbi két szimbolikus értékű tanácskozás után - mondta a külügyminiszter, miután Göncz Kingával tárgyalt.

A tervezett témák között szerepel a két ország közötti szociális egyezmény, amely rendezné a nyugdíjfolyósítás kérdését a Magyarországra települt román állampolgárok számára. Cioroianu azt mondta, az együttes ülésen tárgyalni fognak a magyar munkaerőpiac románok előtti megnyitásáról is, és Bukarest szeretné, ha több szakképesítést fogadna el Magyarország. A harmadik téma a közös projektek ügye lesz.

A pontos napirendet egy közös szakértői bizottság határozza meg. Arra a kérdésre, hogy az együttes kormányülésen szó lesz-e a székely autonómia kérdéséről, a román külügyminiszter azt mondta: nyitottak minden témára, de bizonyos ügyek megtárgyalása "kitolódhat".

Göncz Kinga a sajtóértekezleten elmondta: a megbeszélésen szó volt a romániai kisebbségi törvényről, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem finanszírozásáról és magyar karok és szakok létrehozásáról a Babes-Bolyai Egyetemen. Adrian Cioroianu hangsúlyozta: kormánya fontosnak tartja a kisebbségi törvény elfogadását, amely már a romániai alsóház napirendjén van.

A romániai magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása kapcsán Cioroianu azt mondta, lassú, de konkrét lépések történtek az ügyben. Az ingatlanok visszaszolgáltatása nemcsak a magyar kisebbséget érintő kérdés, Románia egységesen szeretné rendezni a problémát - tette hozzá.

Az első magyar-román együttes kormányülést 2005 októberében tartották Bukarestben, a másodikat tavaly novemberben Budapesten. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS