2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Államellenes cselekedetek címen jelentette fel Funar Markót

2007. szeptember 25. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Bűnvádi feljelentést nyújtott be hétfőn Gheorghe Funar Románia főügyészéhez, amelyben államellenes – Románia biztonsága és az alkotmányos rend elleni – cselekedetekkel vádolja Markó Bélát. A Nagy-Románia Párt (PRM) szenátusi frakciójának elnöke úgy véli, az RMDSZ elnöke veszélyt jelent a nemzetbiztonságra és az alkotmányos rendre.

Gheorghe Funar azt állítja, a szövetségi elnök szombaton, az RMDSZ önkormányzati konferenciáján kijelentette, a Szövetség európai parlamenti képviselői az egységes román állam ellen, területi egységének felbontásáért, előbb a Székelyföld, majd egész Erdély területi autonómiájáért fognak cselekedni.

A szélsőségesen nacionalista politikus feljelentésében azt fejtegette, az RMDSZ elnöke 1989 óta figyelmen kívül hagyta, vagy egyenesen áthágta az ország törvényeit, és Románia területi egységére tört. Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke, szintén hétfőn felhívta a szövetségi elnök figyelmét, hogy hagyjon fel a radikális megnyilvánulásokkal.

A kolozsvári tanácskozáson Markó leszögezte, az RMDSZ a Székelyföld sajátos autonómiáját és a Székelyföldi fejlesztési régió létrehozását fogja szorgalmazni az Európai Parlamentben. Ugyanakkor kifejtette: az erdélyi magyarság számára döntően fontos, hogy ott legyen az Európai Parlamentben, mert ezáltal azt kell bebizonyítania, hogy Románia nem nemzetállam. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS