2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kérhet többé engedélyt a DNA az államfőtől miniszterek kivizsgálására?

2007. szeptember 26. 15:07, utolsó frissítés: 15:10

Kiiktathatják a miniszteri felelősségrevonásra vonatkozó 115/1999-es törvényből azt a cikkelyt, mely értelmében a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) államfői hozzájárulással indíthat hivatalban lévő és volt kormánytagok ellen eljárást. Amennyiben valóban változik az erre vonatkozó jogszabály ennek következtében megszűnne az elnöki hivatal eljárásokat véleményező bizottsága is, mely a bűnvádi vizsgálatok elindítását indokolta korábban.

A Nagy-Románia Párt (PRM) törvénymódosító kezdeményezése alapján, egyedül a képviselőház és szenátus kérhetné a DNA-tól miniszterek ellen korrupcióellenes eljárás elindítását – a jelenleg érvényes jogszabály szerint az államfő is kérhet kivizsgálást. A törvénymódosítás tovább bonyolíthatja a kérdést, mivel az alaptörvény 2-ik bekezdésének 109-es cikkelye biztosítja ezt a jogot az államelnök számára.

A törvénymódosítást egyébként Victor Ponta szociáldemokrata képviselő – aki 2006-ban hasonló kezdeményezéssel állt elő, amit leszavaztak a parlamentben – és Eckstein Kovács Péter az RMDSZ kolozs megyei szenátora egyaránt támogatja.

A törvénymódosítás kezdeményezője Gheorghe Funar nagy-romániás szenátor szerint, sikerült meggyőzni a Liberális Pártot (PNL) arról, hogy sűrgősségi kormányrendelettel segítsék elő a törvénymódosítást. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS