2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leadta EP-jelöltlistáját az RMDSZ

2007. szeptember 26. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Kék-zöld RMDSZ-es-uniós sálat viselő szenátorok, képviselők és kormányzati tisztségviselők kísérték el a szövetség EP-képviselőlistáját tartalmazó iratcsomókat ma délben a Központi Választási Iroda székhelyére. Az RMDSZ a leadási határidő napján nyújtotta be listáját, amelynek első két helyén Frunda György és Sógor Csaba szerepel.

Örülök annak, hogy így alakult a végleges lista, meggyőződésem, hogy valamennyien elkötelezetten, hűséggel és nagy szakértelemmel fogják képviselni Brüsszelben az erdélyi magyarságot – fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök a lista leadásakor.

„Nyertesként kerülhetünk ki, ha jól képviseljük az erdélyi magyarságot. A következő két évben sok minden eldől Brüsszelben, Erdély alulmaradhat ebben a versenyben, önkormányzataink lemaradhatnak, ha nem vagyunk ott. Azonban ha ott vagyunk, akkor gazdaságilag, de más tekintetben is, Brüsszel segítségével, felemelhetjük közösségünket” – nyilatkozta a szövetségi elnök.

Markó megismételte hétvégi gondolatát: „ha csak román politikusok szerepelnek majd a listán, ha nem vagyunk jelen Brüsszelben, akkor mi magunk is hallgatólagosan elfogadjuk, hogy ez az ország nemzetállam, ha viszont ott leszünk, akkor Brüsszel számára is be fogjuk bizonyítani, hogy Románia nem nemzetállam, és a másfélmilliós magyarsággal bármelyik pillanatban számolni kell.”

„A kampányban házról házra kell járnia valamennyi RMDSZ-es EP-képviselőjelöltnek, szenátornak és képviselőnek, államtitkárnak és tanácsosnak. Az emberek viszonylag keveset tudnak az Unió intézményrendszeréről, arról, hogy mi a különbség az Európa Tanács és az Európai Tanács között, mi az Európai Bizottság illetve Parlament hatásköre. El kell mondanunk az embereknek, hogyan működik a tejkvóta-rendszer az Unióban, mennyi pénzt kapunk útjavításra és a csatornarendszer bővítésére, milyen lesz a jövő Európájának regionális képe. Minderről Brüsszelben döntenek, és csupán akkor lehet beleszólásunk, ha mi is ott vagyunk” – mondta Frunda György szenátor, az RMDSZ listavezetője.

Sógor Csaba, az EP-lista második helyezettje elsősorban a kisebbségi érdekek képviseletére vállalkozik az Unió közvetlenül a polgárok által megválasztott testületében – írja az RMDSZ Tájékoztató. „Brüsszel nemcsak nekem, elsősorban a magyar választónak jelent óriási lehetőséget. Bízok a magyar választó bölcsességében, csupán rajta áll, hogy az RMDSZ-nek akár három képviselője is legyen az Európai Parlamentben” – hangsúlyozta Sógor Csaba. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS