2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korrupt államok topja: Románia a 69. helyen áll a Transparency International 180-as listáján

2007. szeptember 26. 17:55, utolsó frissítés: 19:25

2007-ben Románia a 69-ik helyen áll abban a 180 államból álló rangsorban, melyekben a Transparency International nemzetközi nemkormányzati szervezet a korrupció mértékét vizsgálta. Ezzel az aránnyal az ország tavalyhoz képest jobban teljesített, ugyanis több értékkel a skála pozitív fele mozdult el.

Mindezek ellenére a 2007-ben, Romániával egyszerre EU-tagfelvételt nyert Bulgáriához képest, még mindig gyengébben áll az ország – ez utóbbi
állam egy ponttal Románia fölött található a Transparency International rangsorában.

A gyengébb teljesítmény a szakértők szerint annak tulajdonítható, hogy romlott a korrupció fékentartásáról kialakított vélemény az országban, emellett a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyon kevés politikus dossziéját zárta le. A jelentés még a Legfelsőbb Ügyészség (CSM) tevékenységét is negatív kritikával illette – az ok az, hogy ez az igazságszolgáltató szerv nem működik egységesen, valamint nem képes megfelelőképpen azonosulni az igazságügyi reformlépésekkel.

A felmérést a szóban forgó országokról, 14 különböző kutatóintézet által, a 2006 és 2007 közti időszakban végzett közvéleménykutatás eredményeiből állították össze. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS