2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó kijelentése miatt függesztették fel a kisebbségi törvény szakbizottsági vitáját

2007. szeptember 26. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

A képviselőház illetékes szakbizottságai szerdán ismét felfüggesztették a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet vitáját. Az ülést vezető Nagy-Románia párti Lia Olguţa Vasilescu azt követően fagyasztotta be a vitát, hogy Anghel Stanciu szociáldemokrata párti politikus – az RMDSZ elnökének nemzetállamra vonatkozó kijelentéseire tiltakozásképpen – több társával együtt kivonult az ülésről.

A PSD képviselője azt mondta, addig nem hajlandó részt venni az RMDSZ által kidolgozott jogszabály vitáján, amíg Markó Béla nem kér bocsánatot azon kijelentése miatt, miszerint Románia nem nemzetállam. A szövetségi elnök az RMDSZ hétvégén, Kolozsváron tartott Országos Önkormányzati Tanácsának ülésén kijelentette, az európai parlamenti képviselete révén az erdélyi magyarság bebizonyíthatja, hogy Románia nem nemzetállam.

Asztalos Ferenc képviselő, a bizottság tagja bírálta a PRM, a PSD és a PD képviselőit, kifejtve: az ellenzék csupán ürügyként használja fel az RMDSZ elnökének kijelentéseit. Leszögezte: az RMDSZ már 1991 óta folyamatosan szorgalmazza a nemzetállam kifejezés törlését az Alkotmányból.

“Romániában a nemzeti kisebbségek számaránya meghaladja az összlakosság 10%-át, így a nemzetállami meghatározás nem felel meg a valóságnak. A nemzetállam kifejezés meghaladott” – hangsúlyozta a képviselő, aki emlékeztetett arra is: a két éve húzódó szakbizottsági vita során a jogszabály hetvennyolc cikkelyéből mindeddig csak tizenkilencet sikerült megvitatni, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy a román politikum nem akarja a törvényt elfogadni.

A pártok mindenféle kifogást kitalálnak, csakhogy elnapolhassák az érdemi vitát, ahelyett, hogy a nyilvánosság elé állnának, és tisztességesen elmondanák, hogy nem akarják megszavazni a kisebbségi törvényt – hangsúlyozta Asztalos Ferenc.

A PRM-s Lia Olguţa Vasilescu maga is “felháborító szemtelenségnek” nevezte az RMDSZ azon szándékát, hogy elfogadtasson a parlamenttel egy olyan jogszabályt, amely “súlyosan sérti az ország egységes nemzetállami jellegét”. Szemtelenség, hogy miközben hat százalékkal rendelkezel a Parlamentben, arra próbáld rábírni a törvényhozást, hogy elfogadjon egy ilyen törvényt – hangsúlyozta a politikus, aki szerint nem halasztani, hanem egyszerűen ejteni kellene a kisebbségi törvényt. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS