2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénteken tartja alakuló ülését az MTA kolozsvári bizottsága

2007. szeptember 27. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kolozsvári Területi Bizottsága pénteken tartja alakuló ülését, amelyen megválasztják a vezetőséget - tájékoztatta Vizi E.Szilveszter, az MTA elnöke szerdán az MTI-t.

A tudós társaság elnöke, aki szintén részt vesz az ülésen, elmondta: az MTA elnöksége egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy az államhatárokon kívül, a magyarlakta területeken a magyar tudományosság támogatása céljából akadémiai bizottságokat hoz létre.

"Magyarországon jelenleg öt akadémiai területi bizottság működik - Pécsett, Szegeden, Veszprémben, Miskolcon és Debrecenben -, a hatodikat Kolozsvárott hoztuk létre" - emlékeztetett Vizi E. Szilveszter. Kiemelte: Kolozsvár kiválasztásában a város gazdag kulturális hagyományai mellett szerepet játszott az is, hogy a Babes-Bolyai Egyetem és más felsőoktatási intézmények ötvenezer hallgatója közül tízezer a magyar diákok létszáma.

Vizi E. Szilveszter közlése szerint a Magyar Tudományos Akadémia saját költségvetéséből támogatja a Kolozsvári Területi Bizottságot, évi ötmillió forintot fordít e célra. "A területi bizottság feladata, hogy koordinálja az anyaországbeli és a romániai magyar kutatók közös részvételét az európai uniós, valamint a hazai pályázatokon, és elősegítse Erdélyben a magyar tudomány fejlődését, a magyar tudósok munkáját" - mondta. Hozzátette, hogy elsősorban a magyar nyelv művelésével, valamint a magyar kultúrával és történelemmel kapcsolatos kutatásokat támogatják.

Vizi E. Szilveszter rámutatott arra, hogy a természettudományok, vagy az orvosi kutatások területén a romániai magyar és a romániai román kutatások integrálása, s az anyaországbeli tudósokkal közös pályázatok készítése a cél. Tehát a romániai román tudósok is részt vesznek bizonyos kutatásokban, közös pályázatokban - fűzte hozzá. "Szándékozunk Pozsonyban is létrehozni területi akadémiai bizottságot, ezt a jövő év elejére tervezzük" - ismertette a további célokat az MTA elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS