2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

589 ezer lejjel támogatja az országos hőszigetelési programot a svájci kormány

2007. szeptember 27. 17:19, utolsó frissítés: 17:19

Külön felzárkoztatási támogatásalapból, mintegy 589 ezer lejjel támogatja a svájci kormány a romániai lakótársulatok országos hőszigetelési programját. A kabinet által október 26-án jóváhagyott akcióterv a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium (MDLPL) programjának keretén belül fog működni, mely a lakóházak energetikai teljesítményének feljavítását célozza.

A romániai lakásállományt alkotó épületek nagy része 15-55 évnél is régebbi, hőszigetelésük pedig nem felel meg az uniós irányelveknek – mutatott rá Borbély László regionális fejlesztési miniszter.

„Az országos hőszigetelési program hatékonysága érdekében 2006-ban úgy döntöttünk, hogy a munkálatok összköltségét egyharmad-egyharmad arányban a lakóbizottság, az önkormányzat, valamint az állami költségvetés vállalja. A tulajdonosra eső 400-1000 euró közötti önrész megtérülési ideje 6 illetve 8 évre becsülhető” – összegzett a tárcavezető.

Borbély az ingatlanok adásvételének újabb szabályozása apropóján elmondta, 2009-től az energiatanúsítványra vonatkozó uniós irányelv szerint, minden lakóházat energetikai minőségtanúsítvánnyal kell ellátni. Az energetikai minőségtanúsítvány a lakás hőszigetelésével kapcsolatos adatokat is tartalmazni fogja. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS