2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadja a belügyminisztérium a volt milícia arhívumát a CNSAS-nak

2007. szeptember 28. 13:38, utolsó frissítés: 13:40

Átadja a belügyminisztérium (MIRA) az 1989 előtti milícia 1947-1950 közti arhívumát a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottságnak (CNSAS). A dokumentumok több részletben való átszállításának részleteiről ma reggel tárgyalt Cristian David belügyminiszter az átvilágító bizottság képviselőivel.

A szaktárca vezetője a tárgyaláson jelezte, központi szinten sikerült azonosítani a mílicia arhívumát, azonban az 1947-1950 közti jelentéseket tartalmazó dossziék csak egy részét teszik ki a teljes arhívumnak. Átszállításuk előtt azonban leltárt kell készíteni ezekről – mutatott rá David.

Ticu Dumitrescu a CNSAS részéről ezközben azt kérte Davidtól, a központi arhívum mellett bocsássák a szerv rendelkezésére a volt mílicia helyi szervezeteinek jelentéseit is. Dumitrescu szerint erre azért van szükség, mert vidéken a mílicia végezte a Securitate dolgát, tehát létezniük kell a jelentéseknek.

A szeku irattára CNSAS kezébe adását az Országos Védelmi Tanács (CSAT) rendelte el, eszerint pedig minden érintett belügyi és külügyi állami szervnek, 2006 május 30-ig át kellett adnia a birtokolt dossziékat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS