2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román állampolgár a Rómában őrizetbe vettek háromnegyede

2007. szeptember 28. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Az év eleje óta összesen 3557 embert vettek őrizetbe az olasz fővárosban, ezek 75 százaléka román állampolgár. Legutóbb csütörtökön, Róma egyik elővárosában tört ki lövöldözés két rivális román banda közt. Egy ember meghalt, egy másik megsebesült a bűnözők egymás közti leszámolásában.

Walter Veltroni római polgármester nagyon kemény intézkedéseket követel a belügyminisztériumtól a közbiztonságot súlyosan veszélyeztető bűnözési hullám ellen. Szeretné elérni annak a szabálynak a módosítását, amelynek értelmében európai uniós tagállam polgárait nem lehet kiutasítani, ha nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra. Veltroni szerint ki kell terjeszteni a kiutasítás lehetőségét az erőszakos bűncselekmények elkövetőire is.

A polgármester több nyilatkozatában követelte, hogy Románia "vállaljon felelősséget állampolgáraiért". A jobboldali pártok általában támogatják Veltroni követeléseit. Vessünk véget Rómában a vadnyugati állapotoknak - mondta erről a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) egyik parlamenti képviselője a minap olasz újságíróknak.

Egyes becslések szerint most, hogy Románia csatlakozott az EU-hoz, jó néhány évig évente 60 ezer román állampolgár Olaszországba való kivándorlása várható. Már most is minden tizedik román család kap rendszeres pénzátutalásokat nyugat-európai országokban, elsősorban Olaszországban dolgozó tagjaitól. A nyugati EU-tagállamokban szerencsét próbáló román állampolgárok túlnyomó többsége Olaszországot részesíti előnyben a nyelvrokonság és a kellemes klíma miatt.

Az Olaszországban élő román állampolgárok szövetségének adata szerint jelenleg másfél millió román állampolgár dolgozik Itáliában, a nők leginkább háztartási kisegítőként, a férfiak főleg a mezőgazdaságban vagy az építőiparban. Ezek közül becslések szerint legfeljebb 300 ezernek van munkavállalási engedélye. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS