2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu román állampolgárság megkönnyítésére tett javaslata kontraproduktív – véli Mikko

2007. szeptember 28. 15:34, utolsó frissítés: 15:40

Nem tartja jó ötletnek Marianne Mikko, az Európai Parlament (EP) EU–Moldova együttműködési bizottságának elnöke, a román állampolgárság megszerzésének megkönnyítését moldvai állampolgárok számára.

Az RFI Románia rádiónak adott interjújában Mikko kifejtette: a Románia és Moldova közötti viszony jelenleg nem túl jó, ezért mindkét félnek figyelnie kell a lehetséges következményekre, amikor határozott kijelentéseket tesz. Frissen szerzett uniós tagállami státusa arra kötelezi Romániát, hogy megbízható partnerként viselkedjen – tette hozzá Mikko. Megjegyezte: Traian Băsescu államfő állampolgárság megszerzésének könnyítésére vonatkozó javaslata moldovai állampolgárok számára, nem volt túl bölcs döntés.

Az államfő az Országos Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülése után kijelentette: arra kérte a kormányt, hogy a lehető legnagyobb mértékben egyszerűsítse a román állampolgárság megszerzésének eljárását a Moldovai Köztársaság román és orosz nemzetiségű állampolgárai számára, mivel Románia erkölcsileg és politikailag felelős a Pruton túli országért. Az elnök azzal is indokolta az intézkedést, hogy az EU munkaerőpiacán mintegy 20 millió emberre lenne szükség. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS