2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés azzal vádolja az RMDSZ-t, hogy pénzt lobbizik a református egyháznak

2007. szeptember 28. 15:45, utolsó frissítés: 17:04

„Nem tartjuk felelős magatartásnak Tőkés László püspök úr saját egyháza elleni kifakadását” - kommentálta Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke Tőkés csütörtöki vádjait, miszerint az RMDSZ diverziós politikát folytat, mivel költségvetési plusz-támogatást szerzett a református egyháznak azon az összegen kívül, ami az egyháznak amúgy évente jár.

A királyhágómelléki református püspök szerint az RMDSZ politikai klientúra-építést folytat, lévén, hogy ezekről a támogatásokról nem az egyházkerületekkel, hanem egyenesen a lelkészekkel tárgyalnak. „Ők is csak emberek, közülük sokan szegények és zsarolhatóak” - jelentette ki a református lelkészekről Tőkés.

Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, az egyházak támogatása nem politikai klientúra-építés, hanem az RMDSZ által vállalt érdekképviselet kézzelfogható megvalósítása. Az egyházak anyagi és erkölcsi támogatása az RMDSZ programjában kiemelt helyen szerepel.

„Az egyházak vezetői és közvetlenül a lelkészek kértek tőlünk segítséget. Igyekeztünk eleget tenni kérésüknek azzal, hogy templomok építésében, javításában, lelkészi lakások építésében, közösségi programok finanszírozásában jártunk közbe az érdekükben” - így az ügyvezető elnök.

2006-ban az előző évhez képest kétszer annyi, összesen 4.780.000 új lej értékű támogatást sikerült folyósítani az adófizetők pénzéből, az egyházaknak kijáró alapokból. 75 római-katolikus, református, unitárius és evangélikus plebánia, lelkészi hivatal, esperesi hivatal, valamint püspökség részesült ebből a pénzből.

2007-ben a magyar egyházközségek csak a kormány tartalékalapjából 3.800.000 új lej értékű támogatásban részesültek. Ez az összeg közel 100 parókia és plébánia támogatását jelenti – áll az ügyvezető elnökség által kiadott közleményben. „Azokat a lelkészeket, akik közösségünket szolgálják, további támogatásunkról biztosítjuk” - ígérte Kelemen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS