2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldet is átszeli a Marosvásárhely–Iaşi autópálya

2007. szeptember 28. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Székelyföldön is áthalad majd a 2013-ra tervezett Marosvásárhelyt Iaşi-val összekötő autópálya – ezt Mihai Grecu az Autópályák és Országutak Társaságának vezérigazgatója közölte a héten, tájékoztat a Krónika.Az illetékes szerint az autópálya nyomvonalának sem az erdélyi, sem a Iaşi-közeli szakaszát nem rögzítették, arról azonban már döntés született, hogy a pálya a Ditrói hágón szeli át a hegyeket.

Gyergyóditrótól az 1026 méter magas hágón át jut el Gyergyótölgyesre, majd a Kisbeszterce völgyén a Békás-tó felső végéig, ahonnan Poiana Largului és Târgu Neamţ felé halad tovább. A vezérigazgató szerint három lehetséges útvonal közül választották ki a középsőt, ami forgalmi és környezetvédelmi szempontból jobbnak bizonyult a Maroshévízen és Borszéken átvezető, illetve a Békás szoroson áthaladó útvonalnál.

Mihai Grecu elmondta, ezután döntenek arról, hogy Ditró és Marosvásárhely között milyen útvonalon haladjon az autópálya. Az egyik lehetséges nyomvonal Szászrégent érintve a Maros völgyén halad, a másik Szovátát érintené. Megjegyezte: az északi változatnak az lenne az előnye, hogy megközelítené az infrastrukturális szempontból meglehetősen elhanyagolt történelmi Máramaros régiót. A Szovátát érintő útvonal viszont turizmusfejlesztési szempontból lenne hasznosabb. Másik szempont a nyomvonal megválasztásában, hogy a sűrűn lakott területeket érintse, mivel ennek gazdaságra is pozitív hatása lenne. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS