2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összehangoltan dolgoznak a magyar nyelvű oktatás ellen, véli Asztalos

2007. október 01. 13:23, utolsó frissítés: 13:26

A készülő közoktatási törvény egyeztetési folyamatában a román politikai pártok, de az oktatási szakszervezetek vezetői is láthatóan összehangoltan dolgoznak azon, hogy megakadályozzák az RMDSZ által kezdeményezett, a román nyelv sajátos tanterv és tankönyvek alapán történő oktatását – hívta fel a figyelmet Asztalos Ferenc képviselő szeptember 28-án, Székelyudvarhelyen.

Mint rámutatott, a Konzervatív Párt (PC) a napokban két egyértelműen magyarellenes törvényjavaslatot nyújtott be a képviselőház oktatási szakbizottságához. A PC egyik tervezete szerint az iskola-előkészítő évet a kisebbségi gyerekek esetében a román nyelv elsajátítására kellene fordítani, továbbá a román nyelvet az I. osztálytól XII. osztályig román anyanyelvű diákoknak készült tantervek és tankönyvek alapján kellene tanítani. A másik törvénytervezet értelmében a számbeli kisebbségben élő románság (Hargita, Kovászna, és Maros megye egy része) településein román nyelvet oktató pedagógusok fizetését egészítsék ki egy országos bruttó átlagfizetéssel.

A képviselő szerint az RMDSZ ellen irányuló támadások egyértelműen bizonyítják azt a szándékot, hogy megtorpedózzák a Szövetség által szorgalmazott, az anyanyelvű oktatás bővítésére vonatkozó célokat; ezt tükrözi a kisebbségi törvény szerdai vitája során kipattant botrány, amikor is Anghel Stanciu szociáldemokrata politikus – Markó Béla RMDSZ-elnök nemzetállamra vonatkozó kijelentései ellen „tiltakozásul” – több társával együtt kivonult a szakbizottsági ülésről.

Asztalos egyben leszögezte: ezekben a kérdésekben nem csak az RMDSZ-nek, hanem a magyar szakszervezeti vezetőknek, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, de akár az EMNT-nek és SZNT-nek is hallatni kell hangját. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS