2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségi törvény: Markó nem lát sok esélyt

2007. október 01. 16:52, utolsó frissítés: 17:40

Mindaddig, míg nincs egy stabil parlamenti többség kevés esély van az RMDSZ által benyújtott kisebbségi törvénytervezet elfogadására – nyilatkozta Markó Béla RMDSZ-elnök mai kolozsvári sajtótájékoztatóján a Transindex azon kérdésére, hogyan kívánja az RMDSZ azt a helyzetet kezelni, hogy a román pártok mindenféle ürügyre hivatkozva időről-időre elnapolják a tervezet megvitatását.

“A tervezet elfogadtatására parlamenti többségre van szükség, ami ebben a pillanatban nem létezik. Az RMDSZ azonban megpróbálja meggyőzni a román partnereket, hogy ez a többségnek és kisebbségnek egyaránt a javára válik. Parlamenti többség hiányában viszont szkeptikus vagyok a kisebbségi törvénytervezet elfogadásával szemben.” – ecsetelte Markó.

Mint mondta, a jelenlegi körülmények között nemcsak a kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezetet, de más kényes kezdeményezéseket sem sikerül elfogadtatni a parlamentben.

A pártelnök szerint a parlamenti többség problémáját az előrehozott választások oldhatták volna meg egy, illetve másfél évvel ezelőtt, mikor még forró volt a téma. Ahhoz képest, hogy korábban a pártok majdnem kivétel nékül előrehozott választásokról beszéltek, jelenleg minden alakulat óvatosan fogalmaz ezzel kapcsolatban – jegyezte meg Markó – az RMDSZ az egyedüli, mely most is támogat egy ilyen lehetőséget. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS