2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszületett az első korrupciós ítélet 2006 óta

2007. október 02. 13:48, utolsó frissítés: 16:49

Törvényesen szerezte vagyonát Dan Ioan Popescu a Năstase-kabinet volt ipari minisztere, egyben pedig az ország egyik leggazdagabb politikusa és felesége – mondta ki hétfőn, egyelőre még nem jogerős ítéletben a román legfelsőbb bíróság.

A Popescu házaspárt az ügyészek azzal vádolták, hogy vagyonukból mintegy 1 millió 300 ezer euróval nem tudnak elszámolni.

A korrupcióellenes kivizsgálás annak következtében indult a házaspár ellen, hogy egy civil szervezet feljelentette őket, mivel gyanúsnak találták az ex-ipari miniszter vagyonnyilatkozatában szereplő adatokat. Ennek alapján kezdeményezte 2005-ben Ilie Botoş akkori főügyész a bânvţdi eljárást Popescuék ellen. A legfelsőbb bíróság jóváhagyta a főügyész indítványát, mivel megalapozottnak találták azt a gyanút, hogy 2000 és 2004 között tisztázatlan körülmények között szerzett meg a Popescu család több javat is.

A Konzervatív Párt (PC) parlamenti képviselőjeként tevékenykedő politikus elleni eljárás az első olyan nagyszabású korrupciós ügy, amelyet Traian Basescu államfő 2006 novemberi hatalomra kerülése után kezdtek vizsgálni az ügyészek, és amelyben alapfokon az ítélet is megszületett.

Eddig a 2000 és 2004 között kormányzó Szociáldemokrata Pártból (PSD) került ki a legtöbb korrupciós dosszié. Csak Adrian Năstase volt miniszterelnök ellen három ügyben indított vizsgálatot a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2005 és 2007 között, kettőt belőlük bírósági szakaszban tart.

an Ioan Popescun kívül a konzervatívok soraiból, magát Dan Voiculescu pártelnököt, Codruţ Sereş volt gazdasági minisztert és George Copos volt miniszterelnök-helyettest is vizsgálják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS