2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanásszerű légiutas-forgalom növekedés: több repülőtér is épül

2007. október 02. 14:31, utolsó frissítés: 14:39

Közép-kelet-európa egyik legnagyobb repülőterét tervezik megépíteni Galaţi és Brăila városok között, eközben másutt is jelentős beruházásokat kénytelenek végrehajtani a létező romániai reptereken a robbanásszerű forgalomnövekedés következtében.

A Brăila megyei, 300 milliós beruházás mellett a Brassó megyei Vidombákon tervez a stuttgarti repülőtérhez hasonló légikikötőt az ottani önkormányzat. A Hargita és Kovászna megyét is érintő 78,5 millió euró értékű projekt tervét nemrég mutatták be az önkormányzatban.

A légi közlekedés infrastruktúrája Romániában meglehetősen kezdetleges. Az állapotokat hűen tükrözi, hogy tavaly például a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat biztosító bukaresti Henri Coandă (Otopeni) repülőtéren 3,5 millió utas fordult meg, miközben a többi, két tucatnál is több vidéki légi kikötőt mindössze 280 ezer ember használta. Az előrejelzések viszont azt vetítik előre, hogy a következő években jelentősen növekszik a légi utasforgalom Romániában, ezért sürgős fejlesztésekre van szükség.

A legnagyobb beruházási tervet Bukarestben hajtanák végre: a Henri Coandan két új terminált építenek. A költségeket 450 millió euróra becsülik.

Nem maradt ki a fejlesztési tervekből a kisebb forgalmat lebonyolító bukaresti Aurel Vlaicu (Băneasa) repülőtér sem. A 20 millió euró értékű felújítás részleges befejezése eredményeként a légi kikötő az idén már 1,2-1,3 millió utast képes fogadni a tavalyi 700 ezer helyett.

A kolozsvári légi kikötőt működtető Kolozs megyei tanács, 90 millió eurót fordítana a kifutópálya és az azt körülvevő épületek korszerűsítésére. A Kelet-Romániában fekvő suceavai repülőtér modernizálását a német Kirchhoff cég vállalta el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS