2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma meneszthetik a Tăriceanu-kabinetet

2007. október 03. 10:32, utolsó frissítés: 10:48

Ma, délben 12-kor kezdik el a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványának megvitatását a két ház együttes ülésén. A kormány menesztéséhez 232 szavazatra van szükség, vagyis a honatyák egyszerű többségére (fele plusz egy).

A képviselők és szenátorok részvétele az indítvány megvitatásán illetve megszavazásán kötelező, legalábbis ezt mondja ki a két ház üléseit szabályozó belső rendszabályzat.

A szavazás végkimenetelét annak ellenére sem lehet előrelátni, hogy a bizalmatlansági dokumentumot támogató szociáldemokraták, a Demokrata Párt (PD) és Liberális-Demokrata Párt (PLD) többségben vannak az indítványt ellenző liberálisokkal és az RMDSZ képviselőivel szemben.

Meglepetést okozhat, ha néhány tag nem tartja magát a párt központi utasításához és másképpen szavaz. Ez esetben a PNL 78, az RMDSZ 32 és a Konzervatív Párt (PC) 25 ellenszavazatát tovább bővíthetik a pártutasítással ellentétesen voksoló képviselők szavazatai.

A PNL, RMDSZ és PC összesen 153 szavazattal bír a parlamentben, arra is számítani lehet, hogy a három párt képviselői fegyelmezetten voksolnak majd. De ez mégsem lesz elég az indítvány visszaverésére.

Ilyen körülmények között a mérleg nyelvét lehet, hogy éppen annak a 15 képviselőnek a voksa billenti el a Tăriceanu-kabinet javára vagy ellen, akik függetlenként szereztek mandátumot.

A Corneliu Vadim Tudor által vezetett és a két házban 44 mandátumot birtokló PRM korábban bejelentette, tartózkodni fognak a szavazástól. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS