2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tűzi napirendre idén a magyar karok ügyét a BBTE vezetősége

2007. október 03. 10:46, utolsó frissítés: 12:35

Az önálló magyar karok ügyét és az EMTE-vel való együttműködést is érintette keddi tanévnyitó beszédében Magyari Tivadar, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese. Közölte: ötvenhét magyar szakon több mint 2500 diák kezdte meg tanulmányait a BBTE-n, miközben a tavalyi évhez képest majdnem tíz százalékkal nőtt az egyetemre jelentkező diákok száma.

A szociológia szakos oktató szerint a lesújtó romániai demográfiai előrejelzések ellenére a következő években a BBTE-n összességében várhatóan nem fog csökkeni az egyetemre beiratkozó magyar hallgatók száma, hiszen az intézmény rendkívül jó hírnévnek örvend az erdélyi magyar fiatalok körében, de az már a mostani felvételi adatokból is kiviláglik, hogy egyes szakokon nagy keresletet, míg másoknál váratlan visszaesést tapasztalnak.

Az oktatási kínálat színesítése érdekében a BBTE arra törekszik, hogy az olyan elméleti jellegű szakokon, mint a fizika vagy kémia, a sokkal gyakorlatiasabb mérnöki képzést is beindítsa. Az idén így felvételizhettek a diákok mérnöki fizika és vegyészmérnöki szakra. Jövő évtől a gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozaton a geodézia szakon is elkezdődik az oktatás. Ezeknek az újításoknak az a jelentőségük, hogy Erdélyben még mindig nem lehet anyanyelven mérnöki képzést végezni, az oktatásnak ezt a típusát csak részben képes ellátni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

A rektorhelyettes beszédében hangsúlyozta, hogy bár érdekeik néhány ponton eltérnek egymástól, a BBTE rendezett, szakmai alapú kapcsolatokra törekszik az EMTE-vel és a szintén magyar tannyelvű nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel (PKE).

Az oktató szerint az önálló magyar karok ügyét, de általában az egyetem szerkezetének reformját a mostani vezetőség januárig nem tűzi napirendre, ugyanis ekkor általános választást szerveznek az oktatási intézményben, a jelenlegi mandátum ideje alatt pedig az idő rövidsége miatt nem indíthatnak el ilyen nagyszabású tervet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS