2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olteanu: sem a fejlesztési régiók átszervezését, sem az önálló Bolyai Egyetemet nem támogatja a PNL

2007. október 03. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Elutasította tegnap, Marosvásárhelyen Bogdan Olteanu a képviselőház liberális elnöke az RMDSZ által szorgalmazott fejlesztési régiók átszervezését. A házelnök fogalmazásában 2011-ig szó sem lehet a jelenlegi fejlesztési régiók átalakításáról. Markó Béla RMDSZ-elnök október 1-i, kolozsvári sajtótájékoztatóján bejelentette, az RMDSZ október 13-án mutatja be Marosvásárhelyen az új fejlesztési régiókra vonatkozó javaslatát. A pártelnök annyit volt hajlandó elárulni: az RMDSZ a jelenlegi régiók szűkítését követi javaslatában, tekintettel arra, hogy a mostani felállás kialakításakor sem a kulturális, sem a történelmi közös hagyományokat és hátteret nem vették figyelembe.

Olteanu tegnap erről úgy fogalmazott: „Tudom, hogy a jelenlegi fejlesztési régiókat erőltetetten, mesterségesen hozták létre. Akik annak idején így döntöttek, sem történelmi, sem kulturális szempontokat nem vettek figyelembe. Elvégre mit keres Konstanca és Focşani ugyanabban a régióban? Ennek ellenére a régiók átrajzolása csak az uniós alapok lehívása után indokolt” – vélte Olteanu. Megjegyezte: pártja csak 2011 után szorgalmazza a jelenlegi struktúra átrajzolását.

Hozzátette: a liberális párt nem vállalhatja fel az önálló Bolyai Egyetem ügyét, mivel az nem szerepel a PNL és az RMDSZ közös kormányprogramjában. „Ezt az RMDSZ sem gondolja komolyan, csak választási kampányban dobja be a szavazóbázisának” – vélekedett a képviselőház elnöke.

Az önálló magyar állami oktatás kapcsán a politikus elmondta: a román államnak kötelessége lenne a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) finanszírozni. Rámutatott: az egyetemek támogatásáról rendelkező törvények diszkriminatív jellegűek: megítélésében az államnak nem bizonyos egyetemeket és bizonyos tanerőket kellene támogatnia, hanem a diákokat.

„Természetellenes, hogy a leendő diák ne az egyetem minősége függvényében válasszon szakot, hanem aszerint, hogy hol ingyenes az oktatás és hol kell fizetni. Ez az összes romániai magánegyetemmel szemben diszkriminatív intézkedésnek számít. Remélem, hogy hamarosan lesz politikai akarat arra, hogy a Sapientia diákjai is állami támogatásban részesüljenek” – hangsúlyozta Bogdan Olteanu. (krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS