2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Al-Kaida vegyifegyverek Észak-Irakban?

2002. augusztus 21. 12:09, utolsó frissítés: 2003. április 02. 01:47

George Bush amerikai elnök a múlt héten lefújta a CIA és a Pentagon már régóta tervezett titkos műveletét egy vegyifegyver-laboratórium megsemmisítésére Észak-Irakban. Az ABC televízió értesülése szerint a laboratóriumot az al-Kaida terrorszervezet tagjai működtetik egy szélsőséges kurd párt védőszárnyai alatt, olyan területen, ahova Szaddam Husszein fennhatósága nem terjed ki, és Bagdad feltehetően nem is tudott a laboratóriumról. A Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni az ABC hírét. Az amerikai hírszerzés heteken át figyelte a kis csoportot, amely mérgező gázzal és egyéb halálos méreggel kísérletezett különféle állatokon és legalább egy esetben emberen. A rajtaütést már régóta tervezték, de az illetékesek úgy találták, hogy a laboratóriumért nem érdemes amerikai életeket kockára tenni, s nem éri meg azt a felzúdulást sem, amelyet egy ilyen akció Irakban kiváltana.
A CNN nemrég Afganisztánban olyan videokazettákra tett szert, amelyeket az al-Kaida készített saját tevékenységéről,tagjainak kiképzéséről. Az egyik videofelvételen mérgező gázt próbálnak ki kutyákon.
A Fehér Ház közölte, hogy a kormány szakértői tanulmányozni fogják a CNN birtokába került felvételeket, hátha találnak bennük hasznosítható információkat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS