2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Súlyosan diszkriminatív az új tanügyi törvénytervezet – vélik a magyar pedagógusok

2007. október 03. 16:26, utolsó frissítés: 16:38

Nem biztosít megfelelő feltételeket a kisebbségek általános iskolai és gimnáziumi oktatása számára az új tanügyi törvénytervezet – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke.

Az új törvényt az EU-s jogharmonizáció tette szükségessé, ennek ellenére az RMPSZ szerint diszkriminatív a kisebbségekkel szemben, és ellentétes az EU-szabványokkal, mivel nem tesz különbséget a román és magyar anyanyelvű tanulók között az oktatás és az ismeretek felmérése tekintetében.

Lászlófy szerint az 1995/84-es törvény elfogadhatóbb feltételeket teremtett a kisebbségi oktatás számára, mint az új törvénytervezet. Az RMPSZ elnöke azt is kifogásolja, hogy a román nyelv tanítására kisebbségi tanulók számára nem létezik speciális tanterv, valamint tankönyv, emiatt pedig a magyar többségű megyékben mindig is problémát jelentett a román nyelvoktatás. Az oktatásügyi szakember megfogalmazásában a leckék egyenesen archaikus szókészletet tartalmaznak, még a minimális románnyelv-ismeret elsajítását sem segítik.

A minisztériummal folytatandó egyeztetések során olyan tanterv és tankönyv kidolgozását kérik majd, amely a nem román anyanyelvűek számára is biztosítja a román nyelv elsajátítását – bocsátotta előre a tanügyisek vezetője.

Az 1995-ös oktatási törvényre hivatkozva az RMPSZ azt követeli, hogy biztosítsák a nemzetiségek arányos részvételét azokban az oktatási intézményekben, ahol a kisebbségek nyelvén is folyik oktatás. A korábbi törvényben biztosított volt a kisebbségek történelem-oktatása is, ez a rendelkezés is hiányzik az új tervezetből – mutatott rá Lászlófy.

Emellett az új oktatási törvénytervezet nem garantálja azt a jogot sem kisebbségi diákok számára, hogy saját anyanyelvükön vizsgázhassanak azokból a tantárgyakból, amelyeket anyanyelvükön tanultak. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS