2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szélsőséges, fasiszta jellegű indítvány a PC oktatásra vonatkozó javaslata, véli az RMDSZ

2007. október 04. 11:09, utolsó frissítés: 11:13

Valóságalaptól mentesnek, szélsőségesnek és fasiszta jellegű kezdeményezésnek tartja az RMDSZ, a Konzervatív Párt (PC) kisebbségi oktatásra vonatkozó kezdeményezését, miszerint kisebbségi gyerekek az alapoktatástól a középiskola utolsó évéig anyanyelvű program és tanterv szerint tanulják a román nyelvet, továbbá az ovóda utolsó évét román nyelvű felkészítőkre szánják kisebbségiek esetében.

„Alaptalannak, politikai és gyakorlati érzéktől mentesnek tartjuk a Konzervatív Párt legújabb, kisebbségi oktatásra vonatkozó kezdeményezését." – áll az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor által október 3-án kiadott közleményben.

„Dan Voiculescu pártelnök intenzív érdeklődése a kisebbségi oktatás kérdése iránt nem több szemfényvesztésnél, választási üzérkedésnél, amelynek célja a szélsőséges nacionalista szavazatok biztosítása a közelgő európai parlamenti választásokon. Ez a kezdeményezés európaiatlan is, mert sérti a kisebbségi közösségek saját oktatási rendszerhez és sajátságos tanítási módszerekhez való jogát, beleértve a román nyelv oktatásának módszertanát is” – állapítja meg a közlemény.

Az RMDSZ ismeri a magyar közösség igényeit, ezért a valóságnak megfelelőnek és hatékonynak tartja a román nyelv idegen nyelvként való tanítását az elemi iskolaitól a középiskoláig, a magyar nyelv sajátosságai szerint kidolgozott tankönyvek segítésével – hívja fel a figyelmet dokumentumában a párt.

Közleményében az RMDSZ továbbá javasolja Dan Voiculescu konezrvatív elnöknek, hogy a péntekre tervezett székelyföldi látogatása alkalmával ne csupán a Hargita és Kovászna megyei román, hanem a magyar lakosokkal is találkozzon, hogy szembesüljön saját oktatási törvényre vonatkozó javaslata alaptalanságával. „A magyar emberek elmondhatják azt is, megfelel-e számukra az a korlátozás, amelyet Dan Voiculescu javasol nekik, és amely szerint elemi iskolás gyermekeiket törvény kötelezné arra, hogy ne a szükségleteik szerint tanulják meg a román nyelvet.” – áll a felhívásban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS