2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anyanyelvi oktatás: megérkezett Strasbourgba az ifjúsági karaván, ET-képviselők fogadták őket

2007. október 04. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Mateo Sorinas, a parlamenti közgyűlés főtitkára, Göran Lindblad svéd néppárti képviselő, illetve Luc van der Brande, az európai néppárti frakció vezetője fogadta Strasbourgban azt az ifjúsági karavánt, amely több mint egy héttel ezelőtt indult el Marosvásárhelyről, hogy felhívja a figyelmet a romániai felsőoktatási rendszerben a magyarokat érő hátrányos megkülönböztetésre.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke is jelen volt Strasbourgban, és elmondta, Mateo Sorinas, a parlamenti közgyűlés főtitkára megígérte, hogy a panaszokat összegző dokumentumokat eljuttatja a közgyűlés elnökének és az oktatási szakbizottságnak is.

A karaván Magyarországon, Szlovákián, Ausztrián és Svájcon keresztül érkezett Strasbourgba. Útközben egyetemi városokban - így a szlovákiai kitérő során Révkomáromban - osztották szét szórólapjaikat, Genfben pedig fogadta őket az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának nemzeti kisebbségekkel foglalkozó illetékese.

Kovács Lehel, a karaván vezetője (egyben BKB-alelnök) hangsúlyozta, hogy Románia nem tartja be saját törvényeit. Az állam az egyetemi autonómiára hivatkozik, az egyetem viszont az államra mutogat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS