2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aradi megemlékezés Markóval és Szekeressel

2007. október 06. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Megosztott nép nem fogja kivívni magának azt, ami megilleti, mint ahogy színüket váltogató, szavukat nap mint nap megszegő politikusokkal sem megyünk semmire – mondta Aradon Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Az aradi vértanúkról megemlékező beszédében kijelentette, hogy a magyar szabadság nem állítható szembe sem a románok, sem más népek szabadságával. A romániai magyaroknak ismét otthonukká kell tenniük Erdélyt, de otthonukká kell tenniük egész Európát is – állapította meg Markó Béla.

A XIX. században többé-kevésbé párhuzamosan próbálták modern nemzetként megfogalmazni magukat a Kárpát-medence nemzetei, de tragikus, hogy e nemzetformáló élmények nem együtt, hanem egymással szemben érték a nemzeteket, ezt használta ki az önkényuralom – fejtette ki Szekeres Imre magyar honvédelmi miniszter szombaton Aradon elhangzott beszédében.

Az aradi vértanúk emlékére szervezett ünnepségen a miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar szabadságért folytatott küzdelmük miatt egykor kivégzett tábornokok többféle nemzetiséget képviseltek. Felhívta a figyelmet: ma Európában a polgárosodás és a gazdasági felemelkedés olyan kézzelfogható lehetőség, amit a kelet-európai nemzetek úgy tudnak a legjobban kihasználni, ha összefognak, ha egymásban nem ellenfelet, hanem partnert keresnek és találnak.

Ezernyi kísérletnek vagyunk ma tanúi a nemzet cselekvő egységének megbontására mind Magyarországon, mind Romániában - ezt a gondolatot fejtette ki szombaton Aradon Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke délelőtt beszédet mondott az 1848-as tábornokok kivégzésének színhelyén, a Vesztőhelyen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS