2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán és a Fidesz teljes lendülettel Tőkés mellett fog kampányolni

2007. október 07. 11:50, utolsó frissítés: 2007. október 08. 11:37

Személyes részvétellel segíti a Fidesz Tőkés László független európai parlamenti jelölt választási kampányát, a magyar párt politikusai – köztük Orbán Viktor is – annyiszor jönnek majd Erdélybe, ahányszor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke hívni fogja őket – ezt maga Orbán Viktor jelentette ki szombaton Nagyváradon.

A legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke a Tőkéssel együtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: jó remény van arra, hogy a következő hetekben találkoznak még. A politikus sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem jött létre "a teljes erdélyi magyar európai választási lista". Tőkés László személye Orbán szerint "nem csak az Erdélyben élő magyarok összefogását testesíti meg", hanem ő "a teljes Kárpát-medencei magyar összefogásnak is szimbolikus alakja".

Hangsúlyozta: ő csak tanácsot ad a romániai szavazóknak arról, hogy kire voksoljanak majd november 25-én szervezendő európai parlamenti választáson, de azt szívesen teszi. Orbán arra kérte az erdélyi magyarokat: "olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki megalkuvás nélkül képviseli a magyarok érdekeit".

Újságírói kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke közölte: "önbizalomra, offenzívára és mozgósításra" biztatja az egész erdélyi magyar politikai elitet. "Van Erdélyben elég magyar szavazó,


jut mindenkinek hely a nap alatt"

– fogalmazott Orbán, aki szerint "ha a magyarok elmennek szavazni, akkor semmilyen érdekütközés nem jön létre Tőkés László és az RMDSZ) között. A Fidesz elnöke, aki egyben az Európai Néppárt (EPP) alelnöke, közölte: az EPP is támogatja Tőkést az EP-választáson.

Az október 6-i megemlékezésen Nagyváradon együtt emlékezett az aradi vértanúkra az RMDSZ Bihar megyei szervezete és Orbán Viktor jelenlétében tartott ünnepségek szervezői. Tőkés ezért örömét fejezte ki, ugyanakkor élesen bírálta Király András, az RMDSZ Arad megyei szervezete elnökének kijelentését, miszerint ő nem vehet részt az aradi rendezvényen.

A nagyváradi megemlékezés csúcspontja a Szacsvay Imre szobránál rendezett ünnepség volt, amelyen Mádl Dalma, a magyar exállamfő felesége is részt vett. Orbán Viktor beszédében kijelentette: "a magyarság számára a 21. században a szabadság és a függetlenség mindenek előtt nemzeti összetartozást, a nemzet egységét jelenti, azt, hogy minden lehetőséget kihasználunk a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésért".

A Fidesz-elnök szerint "a rossz hír az, hogy időről időre felülkerekedni látszanak a szabadságot a törvényes rendet, az önrendelkezést, az őszinteséget a közjót semmibe vevő visszahúzás erői, melyek a nemzetet gyengévé, alávetetté és acsarkodóvá teszik". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS