2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: "történelmi botlás" Orbán beavatkozása az erdélyi politikába

2007. október 07. 11:59, utolsó frissítés: 12:03

Akár történelmi botlásnak is nevezhető, hogy Orbán Viktor és pártja nyíltan beavatkozik az erdélyi magyar politikába, Tőkés László egyéni jelöltségét támogatva az európai parlamenti választási kampányban – közölte szombaton Aradon Markó Béla. A politikus Orbán Viktor nagyváradi sajtóértekezletén elhangzott megnyilatkozására válaszolt, amely szerint a Fidesz személyes részvétellel is segíti Tőkés Lászlót.

Az RMDSZ elnöke újságírói kérdésre kifejtette: nagyra becsüli Orbán Viktor politikusi tehetségét, de olykor "a legjobb paripa is megbotlik". Akár történelmi botlásnak is nevezhető – mondta –, hogy a Fidesz ilyen nyíltan beavatkozik az erdélyi magyar politikába. "Mindig azt kértük a magyarországi politikusoktól: hagyják, hogy mi döntsük el, mit hogyan akarunk, hiszen a politikai következményeket is az erdélyi magyarság viseli" – fogalmazott Markó.

Úgy vélte, Tőkés László egyéni jelöltként nem juthat be az Európai Parlamentbe, legfeljebb azt érheti el, hogy az RMDSZ sem küldhet képviselőket. Aki ezt a megosztottságot támogatja, az akarva-akaratlanul is ahhoz járul hozzá, hogy Brüsszelben csak románok képviseljék Romániát – szögezte le Markó.

Ha a Fidesz valóban segíteni akarta volna az erdélyi magyar közösséget, arról kellett volna meggyőznie Tőkés Lászlót, hogy fogadja el az RMDSZ felajánlását egy közös választási listán való szereplésre – vélekedett Markó Béla. Szerinte ez lett volna a megoldás a megosztottság elkerülésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS