2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román idegen nyelvként tanítása ellen tüntettek a konzervatívok

2007. október 08. 12:54, utolsó frissítés: 13:53

Határozott nem a román idegen nyelvként tanulására - ez volt az az üzenet, amelyet a Konzervatív Párt (PC) 200 szimpatizánsa át akart adni a vasárnapi, Cotroceni palota előtti tüntetésen. A tüntetők 500 ábécéskönyvet ajándékoztak Traian Băsescunak, azzal a felkéréssel, hogy ossza szét a Hargita és Kovászna megyei elsősöknek.

A tankönyveket nem személyesen adták át, hanem egyszerűen az épület bejáratánál hagyták. A Realitatea TV beszámol róla: a tüntetők saját bevallásuk szerint nemzeti érzelmektől fűtve jöttek az államfőhöz, ennek ellenére belesültek a román nemzeti himnusz eléneklésébe. A megmozduláson Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Lia Ardelean és Maria Grapini is résztvett.

A PC képviselői Băsescunak címzett nyílt levelükben azt állították: a két székelyföldi megyében a román gyerekek magyar ábécéskönyvből tanulnak, annak ellenére, hogy a törvény szerint jogukban áll románul tanulni. A konzervatívok nyilvános vitát javasolnak a témában, amelyen az összes nemzeti kisebbség részt venne, és amelyen azt vitatnák meg, hogyan kellene felépíteni a tananyagot és a tankönyveket ahhoz, hogy azt nemzetiségtől függetlenül el tudják sajátítani a tanulók. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS