2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbélyra szabták a polgármesterjelöltséget eldöntő közvéleménykutatást – véli Csegzi

2007. október 09. 12:58, utolsó frissítés: 13:00

Tendenciózus kérdéseket tartalmaz és Borbély László jelöltségének kedvez az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjének leszögezéséről szóló kérdőív – véli Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere az RMDSZ megbízásából szeptember 25. és október 2. között, Max Weber Alapítvány által elvégzett közvéleménykutatásról.

„Nincs is miért megkérdezni mind az 1800 alanyt, én már most megmondom, hogy a felmérés alapján ki az, aki a marosvásárhelyi magyarság legjobb, legnépszerűbb, legügyesebb és legismertebb jelöltje – nyilatkozta a közvéleménykutatás apropóján a Krónikának Csegzi.

„Ez az és végül-féle megfogalmazás eleve azt próbálja sugallni, hogy ebben a játékban csak mellékszereplő vagyok” – vélte az alpolgármester. Emellett Csegzi a kérdőívben válaszokként felsorolt jellemzőket is kifogásolta. „Ha külön erény, hogy valaki vásárhelyi születésű, vagy jó kapcsolatai vannak Bukarestben, akkor egyértelmű, hogy ezt a felmérést mintha Borbélyra szabták volna” – fogalmazott.

Borbély László, az RMDSZ alelnöke nem kommentálta Csegzi megjegyzéseit. Mint mondta az alpolgármesternek lehetősége lett volna felülvizsgálni a kérdéseket, azonban elhúzta az időt – így a kérdőívek még azelőtt nyomdába kerültek, mielőtt Csegzi elmondhatta volna róla véleményét.

A Közélet Marosvásárhelyen 2007 című nyolcoldalas kérdőív első húsz kérdése, a marosvásárhelyi polgármesterjelölt kiválasztására vonatkozik. A város magyar és román lakosai körében végzett felmérés elsősorban arra kérdezett rá, hogy a választók Csegzit vagy Borbélyt tartják alkalmasabbnak a polgármesteri székre. A kérdőív további része a novemberi európai parlamenti választások Tőkés-RMDSZ versenyhelyzet marosvásárhelyi megítélését próbálta mérni.

A kérdőív eredményeit október 20-ig dolgozzák fel. (krónika)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS