2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Perújrafelvételt kérhetnek a kézdivásárhelyiek az Agache-ügyben

2007. október 09. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

„A jelenlegi törvénykezés értelmében, az Európai Emberjogi Bíróságon pert nyert Agache-ügy elítéltjeinek jogukban áll a per újrafelvételét kérni a román államtól” – jelentette ki október 8-i kézdivásárhelyi sajtótájékoztatóján Frunda György, az Agache-ügy elítéltjeinek védőügyvédje. Erre a bukaresti Legfelsőbb Bíróságon a strasbourgi ítélethirdetést követően, egy hónapon belül – azaz október 27-éig – van lehetőségük a felpereseknek.

Frunda szerint, míg a román igazságszolgáltatás nem menti fel a vád alól a jelenleg Magyarországon tartózkodó Konrád Jánost és Paizs Ottót, nem térhetnek haza Kézdivásárhelyre. Rehabilitálás esetén viszont az Agache családnak vissza kell fizetnie az anyagi és erkölcsi kártérítés gyanánt román államtól kapott pénzt.

Az emberjogi bíróság szeptember 27-én adott igazat az Agache-ügyben elítélt Paizs Ottónak, ifj. Konrád Jánosnak, Héjja Dezsőnek és a 2006. novemberében elhunyt Reiner Antalnak, és elmarasztalta a román államot. A döntés nemcsak erkölcsi, hanem anyagi jóvátételt is előirányoz.

Frunda felszólította a parlament felső házának állandó bizottságát, bízza meg a szenátus ember-és kisebbségjogi bizottságát annak kiderítésével, hogy milyen mértékben ültetik gyakorlatba a román állam a strasbourgi bírói testület ítéleteit.

A bukaresti törvényszék 1999 februárjában Filip-Orbán Daniella Kamillát hét év börtönbüntetésre, öt évig politikai jogainak felfüggesztésére, Héjja Dezsőt és Paizs Ottót négy-négy év börtönbüntetésre és politikai jogaik kétévi felfüggesztésére, valamint súlyos anyagi kártérítésre ítélte az Agache-ügyben. Reiner Antal és Ifj. Konrád János három-három év börtönbüntetést kapott.

Az öt kézdivásárhelyi lakost az 1989. december 22-én, a város központjában halálra vert, 43 éves milicista fia, Aurel Dionisie Agache vádolta meg azzal, hogy felelősek apja haláláért. Héjja Dezső 253 napos börtönbüntetés letöltése után, 2002. március 18-án elnöki kegyelemmel szabadult, és hazatért otthonába. Reiner Antal összesen 557 napig raboskodott a csíkszeredai és feketehalmi börtönben. Elnöki kegyelemmel, 2003. február 12-én szabadult. Ifj. Konrád János ellen a Kovászna megyei rendőrség már 1992-ben országos körözési parancsot adott ki, de nem tudták kihallgatni, mivel már 1990-ben Magyarországra menekült, és időközben megkapta a magyar állampolgárságot. Néhány hónappal később Filip-Orbán Daniella Kamilla és Paizs Ottó is elhagyták az országot, előbbi a magyar államtól politikai menedékjogot kapott. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS