2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ratifikálta a parlament a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját

2007. október 09. 17:52, utolsó frissítés: 2007. október 10. 09:52

Elfogadta a szenátus keddi ülésén a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját ratifikáló törvényt. Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése által 1992-ben elfogadott jogszabály ratifikálásával az RMDSZ tíz éve próbálkozott, a kormány azonban csak 2006-ban fogadta el a tervezetet.

A Nyelvi Charta európai jogszabályként a különböző országok területén beszélt kisebbségi nyelvek legnagyobb nemzetközi súlyú védelmét szolgálja, szabályozza a nyelvhasználati jogokat az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a művelődés, a gazdasági élet, a média területén valamint az anyaországgal való kapcsolatokban.

A törvénytervezetet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (EKH) dolgozta ki közösen az ET szaktitkárságával.

Eckstein Kovács Péter szenátor a Transindexnek elmondta, ugyan a Kisebbségi Nyelvek Chartájának elfogadása nem látványos megvalósítás, de annál jelentősebb, mivel európai szintű jogi norma hatálya alá emeli az eddig különböző jogszabályokban – például tanügyi törvényben és közigazgatási törvényben – rögzített jogokat; minden szinten garantálja az anyanyelven történő oktatást, biztosítja az anyanyelvhasználatot kisebbségek számára a közigazgatásban és közszolgáltatásokban, valamint igazságszolgáltatáson belül, bírósági eljárások alkalmával és az anyanyelven készült bizonyítékok érvényességét tekintve is. Az RMDSZ kolozsvári honatyája szerint a folyamatos nyomásgyakorlás ellenére, azért sikerült csak most elfogadtatni a chartát, mivel egyik román kormánynak sem állt érdekében kiszélesíteni a kisebbségi nyelvi jogokat.

Románia az ET tagállamai közül huszonkettedikként ratifikálja a Nyelvi Chartát. (hírszerk/rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS