2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: visszaüthet, hogy az EPP az RMDSZ-t és Tőkést is támogatja

2007. október 10. 13:20, utolsó frissítés: 14:52

Markó Béla szerint visszaüthet, hogy az Európai Néppárt mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), mind Tőkés László királyhágómelléki református püspököt támogatja az európai parlamenti választási kampányban. Az RMDSZ-elnök szerdán Brüsszelben találkozott Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának vezetőjével és kifejtette neki, ez a kétirányú támogatás akkor lenne rendben, ha mindkét félnek lenne esélye a bejutásra. De sajnos ilyen esély nincs.

Markó felhívta a figyelmet arra, hogy az RMDSZ-nek 5, Tőkés László egyéni jelöltnek pedig 3 százalékra van szüksége ahhoz, hogy mandátumot szerezhessen az Európai Parlamentben. A romániai magyarság viszont az ország összlakosságának csak 6,5 százalékát teszi ki. Az RMDSZ-elnöknek az volt a benyomása, hogy Joseph Daul ezt a problémát jól látja, de őt mindenekelőtt a romániai jobboldali pártok együttműködése érdekli.

Markó délután találkozik Wilfried Martensszel, az EPP elnökével, aki kedden személyes nyilatkozatban tette közzé, hogy pártja mind romániai tagpártjait (tehát köztük az RMDSZ-t), mind pedig Tőkés Lászlót támogatja. Tőkés vállalta, hogy európai parlamenti képviselővé választása esetén az EPP csoportjához csatlakozik.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az RMDSZ eredetileg nem kívánta saját listájára felvenni Tőkés Lászlót, Markó azt mondta: "A jó pap is holtig tanul". Mint hozzátette, tanultak ebből, és utóbb felajánlották az együttműködést. Sajnálatának adott hangot, hogy Tőkés László elutasítja ezt. Markó megismételte azt a véleményét, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hibát követett el, amikor Tőkés Lászlót biztosította támogatásáról.

Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő szerint Orbán Viktor károkat okoz az erdélyi magyarságnak azzal, hogy megosztja a politikai elitet, és a közös erdélyi magyar európai parlamenti lista helyett Tőkés László egyéni jelöltségét támogatja.

"A tét hatalmas: ha a választásokat követően nem lesz a romániai magyarságnak képviselete az Európai Parlamentben, az teljesen ellehetetleníti a kisebbségi érdekek képviseletét. Orbán beavatkozása egyben azzal a következménnyel is jár, hogy személyes közreműködésével járulhat hozzá ehhez a kudarchoz" - szögezte le az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Tabajdi hozzátette, hogy az MSZP mind az RMDSZ jelöltjeivel, mind Tőkés Lászlóval együtt tud működni, ha bejutnak az Európai Parlamentbe. "Tőkés László esetében az együttműködés feltétele, hogy hajlandó-e átvenni az európai politikai stílust, és nem keveri-e össze a keménységet a keménykedéssel, és ha kell, képes a radikális fellépésre szélsőséges felhangok nélkül" - fogalmazott.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta újságíróknak Brüsszelben: az RMDSZ-nek korábban kellett volna nyitottságot mutatnia a Tőkés Lászlóval való együttműködésre. Most már idő utáni minden felajánlás, amit az RMDSZ tesz – mondta. Szerinte immár a kampány tisztasága a fontos, és az, hogy az RMDSZ ne folytasson megosztó politikát se Erdélyben, se Brüsszelben.

Szent-Iványi István liberális európai parlamenti képviselő nyilatkozatban közölte, hogy az SZDSZ az RMDSZ-t támogatja a romániai EP-választási kampányban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS