2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hibádzik a szoftver, életbe léphet a védzáradék?

2007. október 10. 15:14, utolsó frissítés: 16:08

A román hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy pontra tegyék a mezőgazdaság terén tapasztalható elmaradásokat, ezen belül az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IACS) nevű szoftvert.

Továbbá jobban oda kell figyelni arra, hogy a termelők ne "becsüljék túl" földterületüket, tehát ne adjanak meg a valósnál nagyobb területet. Problémát jelent még az, hogy sok esetben földeknek nincsenek világosan megjelölve a határai, illetve egy telekre több személy is lead támogatási kérelmet.

Hogyha mindezeket a problémákat nem sikerül megoldani, a védzáradék életbe lép, és ez a mezőgazdasági pénzalapok 25 százalékos csökkenését eredményezi – figyelmeztet az Európai Bizottság. Hogyha egy hónap múlva az IACS már majdnem működőképes, akkor lehet szó egy újabb haladékról, ellenkező esetben alkalmazzák a védzáradékot – így az EB.

Az IACS az Agrárinformációs Rendszer (AIS) részét képezi. Amíg nem üzemképes, addig Románia nem meríthet a mezőgazdaságra szánt uniós forrásokból, így a termelők nem juthatnak hozzá a közvetlen támogatásokhoz sem.

Dan Gherghelas, a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a hiányosságokat pótolni lehet november 30-ig. Az EB által adott határidő teljesíthető – mondta – egyszersmind felhívva a figyelmet a szóban forgó szoftver bonyolultságára. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS