2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új határátkelők létesülnek az Arad-Békés megyehatáron

2007. október 12. 09:48, utolsó frissítés: 12:40

Az Arad Megyei Tanács és Békés Megye Önkormányzata vegyes bizottságot hozott létre annak érdekben, hogy közös projekteket dolgozzanak ki az unió által támogatott határ menti együttműködésről. A Román-Magyar Határ menti Operatív Programra ugyanis csak közösen lehet pályázni, így közös a felelőssége az együttműködő partnereknek az egy-egy pályázathoz szükséges pénzügyi feltételeket illetően, de hasonlóan együtt kell működniük a jogi és tartalmi kérdésekben is, valamint a megvalósításban.

Iosif Matula, az Arad Megyei Tanács elnöke a konkrét tervek között felsorolta, hogy bekerült a két önkormányzat programjaiba új határátkelők létesítése, az azokhoz vezető új utak megépítése például a magyarországi Dombegyházánál, Lőkösházánál és a romániai Kürtösnél. Közös programok születnek környezetvédelmi kérdésekben és a térség gazdáinak együttműködéséről is.

A vegyes bizottság áttekintette azokat az elképzeléseket is, amelyekhez a két ország kormányának közreműködése szükséges. A testület kezdeményezi, hogy a közelgő magyar-román együttes kormányülésen támogassák például a határ két oldalán húzódó párhuzamos utak rekonstrukcióját, nyolc-nyolc híd felújítását és a Körös-völgy környezet- és árvízvédelmi, valamint turisztikai fejlesztését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS