2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

500 millió euró értékű eurokötvény kibocsájtását tervezi a gazdasági tárca

2007. október 12. 13:36, utolsó frissítés: 16:13

Az államháztartási hiány visszaszorítása érdekében 10 éves lejáratú eurokötvényt kibocsátását helyezte kilátásba a gazdasági-és pénzügyminisztérium, 500 millió euró értékben.

A szaktárca azzal indokolja a gazdaságpolitikai lépést, hogy a kötvényértékesítésből államkasszába befolyó összeget a költségvetési hiány finanszírozására fordítanák. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a kötvénykibocsájtásra mikor kerülne sor.

Az államháztartási hiány apropóján Varujan Vosganian gazdasági miniszter korábban közölte, idén a költségvetési hiány a hazai össztermék mintegy 2 százalékát teszi ki, ami kisebb az idei évre előirányzott 2,8 százalékos deficithez viszonyítva, és nem lépi túl az Európai Unió 3 százalékos deficit-küszöbértékét sem.

Eközben az Európai Unió figyelmeztetett, szankcionálni fogja az országot, mivel az idei deficit valószínűleg meghaladja majd az előirányzott 3 százalékot. EU-számviteli módszerek alapján számolva az idei GDP arányos államháztartási deficit 3,2 százalék lesz.

Vosganian kijelentette: Románia mindent megtesz annak az érdekében, hogy az államháztartási hiány ne lépje túl az EU által megállapított küszöbértéket.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS