2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szász Jenő: összegyűltek az MPP bejegyzéséhez szükséges aláírások

2007. október 12. 13:53, utolsó frissítés: 14:01

Összegyűjtötte a Magyar Polgári Szövetség a szervezet pártként való bejegyzéséhez szükséges aláírásokat – jelentette be október 11-én, Székelyudvarhelyen Szász Jenő MPSZ-elnök.

Szász tájékoztatója alapján, a bejegyzésre összegyűjtött 27 ezer aláírás hitelességét a nyár folyamán szúrópróbaszerűen ellenőrizték, az MPP alapszabályzat-tervezetének kidolgozása után pedig várhatóan október végén vagy november elején kérvényezik bírósági úton a pártbejegyzést.

A hatályos párttörvény alapján az MPSZ bejegyzéséhez az ország 18 megyéjéből és Bukarestből 25 ezer támogató aláírásra van szükség, legkevesebb 700 aláírásra megyénként. Szász hangsúlyozta: az aláírók nem csupán támogatók, hanem egyben a megalapítás előtt álló párt tagjai.

A legtöbb aláírás – mintegy hatezer Kovászna megyében gyűlt össze, Székelyföld másik két megyéjében - Hargita és Maros megyében - 3-3 ezren támogatják az MPP életre hívását.

Az MPSZ-elnök még beszámolt, rendkívül nehéz volt olyan megyékben aláírást gyűjteni, ahol kevés magyar él. Szász szerint a párt megalapítását nem csupán magyar, de román állampolgárok is szorgalmazzák, olyanokként, akik széles körű demokráciát és politikai pluralizmust várnak el.

Az MPP legfőbb célkitűzése Székelyföld területi autonómiájának a kivívása. Megalakulása esetén az MPP az RMDSZ-el versengene a romániai magyarok szavazataiért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS