2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Holnap mutatja be az RMDSZ a régiók átszervezésére vonatkozó javaslatát

2007. október 12. 14:16, utolsó frissítés: 16:09

“Új régiókat Romániának” címmel holnap, azaz október 13-án délelőtt, konferencia keretében mutatja be az RMDSZ a jelenlegi fejlesztési-régiók átszervezésére vonatkozó javaslatát.

Borbély László, regionális fejlesztési miniszter a javaslat apropóján az Erdély FM-nek elmondta, a jelenlegi felépítés nem bizonyult működőképesnek, sőt az ország nyolc fejlesztési térsége közül, kettő meghaladja a régiók kijelölésére Európai Unió által megállapított 3 millió lakosú felső határt is.

A struktúra meghatározásakor nem vették figyelembe sem a hagyományokat, sem más demográfiai vagy területi, illetve más jellegű kritériumokat – tájékoztatott Borbély. A tárcavezető szerint reális esély van arra, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye a jövőben egy régiót alkosson.

Markó Béla RMDSZ-elnök szeptemberben jelentette be Kolozsváron, a párt régiók átszervezésére vonatkozó javaslatának előterjesztését. Akkori sajtótájékoztatóján Markó a készülő tervezetről annyit volt hajlandó elárulni, hogy ez gazdasági kritériumok nyomán, főként a jelenlegi régiók szűkítését követi.

Az unió előírásai szerint Romániának 2009 és 2012 között kell döntenie arról, hogy megmarad-e ennél a gazdasági területi felosztásánál, vagy átalakítja azt. (erdély.fm/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS