2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Winkler: év végéig 5,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés

2007. október 12. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Közel hat százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani az elkövetkező időszakban – jelentette be Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter a kormány szerdai döntése nyomán, hogy a Tăriceanu-kabinet elfogadta a 2008-as állami költségvetést, valamint a társadalombiztosítási költségvetés- tervezetet.

2008-ra az éves gazdasági növekedés akár a 6,5 százalékot is elérheti – a nemzeti össztermék (GDP) pedig 140 milliárd eurós lesz – tájékoztatott a tárcavezető. Winkler még rámutatott: ilyen ütemű gazdasági növekedéssel a jövő éves GDP értéke meghaladja majd a 100 milliárd eurót, emellett 3,8 százalékos inflációt jeleznek előre. A költségvetési hiány a GDP 2,7 százaléka – ismertette még az IT-miniszter. Ez az arány alulmarad az Európai Unió által előirányzott legtöbb 3 százalékos költségvetési hiánnyal szemben, ami a Románia elleni szankció életbe léptetését jelentené.

A jövő évi költségvetésben az oktatás, az egészségügy és a szociális költségek élveznek prioritást – mondta a miniszter.

“Nyilvánvaló, hogy a kormány célkitűzése a 2008-as évben az infrastruktúra fejlesztése és a minőség szintjének emelése az oktatásban és az egészségügyi szolgáltatások esetében. A szociális költségek kapcsán arra kell a kormánynak figyelnie, hogy a nyugdíjemelés finanszírozását úgy oldja meg, hogy az ne okozzon infláció növekedést” – magyarázta az RMDSZ tisztségviselője. Prioritás még a társadalombiztosítási járulékok (TB) csökkentése, ezek a miniszter beszámolója szerint 6 százalékponttal csökkennek, mely munkavállalókat és munkaadókat egyaránt kedvezően érint majd.

A társadalombiztosítási büdzsé összértéke 32 milliárd lej – ebből a kormányank fedeznie kell a nyugdíjemelést és a többi társadalombiztosítási intézkedést. Külön nyugdíjemelésre 2008-ban 31 milliárd lejt fordít a kormány, azaz a GDP 7 százalékát – irányozta előre Winkler.

A kabinet által most elfogadott állambüdzsé október 15-ig átkerül a parlament asztalára, ezt követi parlamenti vita, majd az idei ülésszak végéig, vagyis decemberig a törvényhozásnak szavaznia kell róla. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS