2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félmilliárd eurót szán a kormány észak-erdélyi autópályaépítésre 2008-ig

2007. október 13. 19:09, utolsó frissítés: 20:47

Idén 180 millió euróval, 2008-ban pedig várhatóan 300 millió euróval finanszírozza az észak-erdélyi autópálya építési munkálatait a kormány, közölte október 12-én Tánczos Barna, a román közlekedési minisztérium államtitkára, a Markó Béla RMDSZ-elnök és Borbély László regionális fejlesztési miniszterrel október 12-én autópálya-építés helyszínén, Tordaszentlászlón tartott terepszemlén.

Csak 2007 októberéig a kabinet 120 millió eurót fizetett ki a kivitelezőnek, év végéig ez az összeg 180 millió euróra nő.

Jövőben viszont a kivitelezési munkálatokat irányító Bechtel vállalat képes lesz naponta egymillió euró értékű munkák elvégzésére is, ezért a kormány várhatóan körülbelül 300 millió eurót folyósít majd a cégnek.

Ebből 130 millió eurót január elején évi előlegként fizetik ki a cégnek. A kormány által ezen a héten elfogadott költségvetésben ez az összeg már szerepel, ezért a költségre biztosan lesz fedezet - magyarázta Tánczos.

A fennmaradó 170 millió eurót hitelből, illetve a költségvetés fejlesztési forrásaiból próbálják majd fedezni annak függvényében, hogy a Bechtel milyen ütemben halad a munkálatokkal.

Az terepszemlét végző RMDSZ-vezetők elégedettnek mutatkoztak az építkezés ütemével, pénteken egy aszfaltozásra készen álló három kilométeres útszakaszt tekinthettek meg.

A Bechtel várhatóan 2009 végéig fejezi be a Bors-Berettyószéplak (Suplacu de Barcău) és Kolozsvár-Aranyosgyéres (Cluj Napoca-Câmpia Turzii) közötti első két szakasz építését.

A Brassó és Bors között terjedő 415 kilométer hosszú autópálya költségeit eredetileg 2,2 milliárd euróra becsülték, idén viszont kiderült: legalább kétszer többe kerül majd.

Ennek ellenére Ludovic Orban közlekedési miniszter megerősítette, a munkálatokat a Bechtellel folytatják, nem írnak ki újabb közbeszerzési pályázatot, hogy ne veszítsenek időt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS