2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CNCD verdikt: nem diszkriminatív Băsescu örményező beszólása

2007. október 15. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Nem minősíthető diszkriminatívnak Traian Băsescu örményekre vonatkozó kijelentése, mivel az politikai és nem etnikai jellegű kijelentés volt – döntött erről ma a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A szerv döntését Asztalos Ferenc Csaba elnök úgy kommentálta, az államfői nyilatkozat kizárólag Varujan Vosganian gazdasági miniszterre vonatkozott és nem az örmény kisebbségre.

Az államfőt szeptember 10-én panaszolta be az örmény egyesület, amiért kórházból való kiutalásakor orvosának azt mondta: „végre találkoztam egy hozzáértő és felkészült örménnyel.”

A CNCD-elnök megállapította, a parlamenti képviselőket védő mentelmi jog nem érvényes az államfőre, így sértő kijelentések esetén felelősségre vonható. Mindazonáltal felhívta a képviselők figyelmét a közeledő EP-kampányban tartózkodjanak a sértegetésektől, illetve politikai rágalmazásoktól, a CNCD ugyanis bírói szerepet kíván játszani a negatív kampány elkerülése érdekében.

Băsescut egyébként korábbi „büdös cigányozó” kijelentéséért a diszkriminációellenes szerv megróvásban részesítette. (realitatea/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS