2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tabajdi: legitim az igény az önálló és államilag pénzelt Bolyai Egyetemre

2007. október 15. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

"Az önálló, államilag finanszírozott magyar nyelvű egyetem visszaállítása az erdélyi magyarság legitim igénye" – írja Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője abban a levélben, melyben támogatásáról biztosítja az írásbeli Bolyai-nyilatkozat mellett lobbizó romániai magyar EP-képviselők akcióját.

Tabajdi a Kelemen Atillának, Kónya-Hamar Sándornak és Szabó Károlynak címzett levelében hangsúlyozza, hogy T az önálló Bolyait Nicolae Ceauşescu kommunista-nacionalista rezsimje szüntette meg, és arra is, hogy Románia európai uniós felvételét megelőzően az Európai Bizottság országjelentéseiben, és az Európai Parlament határozataiban több alkalommal is követelte az önálló magyar egyetem létrehozását, amely a mai napig nem teljesült.

A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke kiemelte, hogy az önálló kisebbségi felsőoktatás semmilyen módon nem ellentétes a multikulturalitással.

Európa számos országában biztosítja az állam a kisebbségek jogát az anyanyelvi felsőoktatáshoz, államilag finanszírozott egyetem fenntartásával, így például Spanyolországban a baszk, katalán és a gallego, Finnországban a svédajkú finnek, Olaszországban a dél-tiroli német ajkú közösség, Bulgáriában a török kisebbség, Szlovákiában a magyar közösség számára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS