2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Államfői ultimátum: egy hete van a parlamentnek az új választási rendszer tisztázására

2007. október 15. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

Levélben értesítette ma, Traian Băsescu államfő a parlament két házát arról, hogy amennyiben október 22.-ig nem fogadja el a Pro Democratia Egyesület (APD) választási rendszerről szóló javaslatát, kiírja az erről szóló népszavazást.

„Ha 2007. október 22.-ig nem kapom kézhez a törvényt kihirdetésre, hivatali kötelességemnek eleget kell tennem, és az alkotmány 90-ik cikkelye értelmében ki kell írnom az egyéni választókerületekről szóló népszavazást” – áll az elnöki közleményben.

Az APD-tervezete a választási rendszerrel foglalkozó parlamenti szakbizottságnál akadt el. Annak ellenére, hogy a pártok az államfővel való sorozatos egyeztetések nyomán eredetileg kiegyeztek az APD egyéni kerületi szavazást tartalmazó választási rendszer elfogadásában, a PSD utólag változtatott álláspontján. A párt a kétfordulós egyéni választókerületi szavazást javasolja, míg az RMDSZ a választókerületek felülvizsgálását kérte.

Ha Călin Popescu Tăriceanu kormányfő korábban utalt arra, az új választási rendszer bevezetése sürgősségi kormányrendelet útján is elképzelhető lenne, az államfő ultimátuma ezt a lehetőséget is kizárja, tehát késlekedés esetén marad a népszavazás.

A parlament múlt héten elfogta azt a törvényt, mely értelmében a választásokra rászervezett népszavazás esetén, elnapolhatók a választások. Ez többek között megkurtítaná az államfői jogosítványokat – a törvényt a PD alkotmánybírósági úton támadta meg. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS