2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiszai ciánper: most sem jelent meg az alperes

2007. október 16. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A tiszai ciánszennyezés miatt indított kártérítési per hétfői tárgyalási fordulója ismét a romániai alperes megjelenése nélkül zajlott le a Fővárosi Bíróságon, a bíró legközelebb januárra hívta össze a vitás feleket.

A hat éve tartó polgári perben a környezeti katasztrófáért felelős Transgold SA bányavállalat már az előző két alkalommal sem képviseltette magát. A bíróság a perben az azóta már felszámolás alatt álló cég felelősségét 2005-ben már megállapította, sőt közbenső ítélet formájában biztonsági intézkedéseket is kötelezővé tett. Azóta a kártérítés jogalapjának és összegszerűségének megállapítása zajlik.

Császár P. Emőke bíró a tárgyaláson elmondta, hogy az alperes megszüntette korábbi ügyvédjének megbízását, azóta az okiratok kézbesítésével nehézségek vannak. A hétfői tárgyalásról szóló értesítés kézbesítéséről sem érkezett visszajelzés a cégtől.

Legközelebb január 21-én lesz tárgyalás, amelyen a bíróság tanukat, többek között Gönczy János volt tiszai kormánybiztost hallgatja meg, függetlenül az alperes megjelenésétől.

Szecskay András, a felperes magyar állam jogi képviselője a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta, hogy optimális esetben jövőre már döntés születhet a kártérítés összegéről. Kérdés, hogyan kényszeríthető ki a megállapított összeg – tette hozzá. A ciánper legfőbb eredményének azt tartja, hogy a bíróság biztonsági intézkedéseket írt elő, és ezzel jövőbeni katasztrófák előzhetők meg. Szecskay András kitért arra, hogy a szerb állam figyelemmel kíséri a magyar ciánper alakulását, és pert fontolgat a román cég ellen.

Magyarország a ciánperben a 2000. január 30-án bekövetkezett környezetszennyezési katasztrófa miatt 28,6 milliárd forintot és annak kamatait követeli az AURUL SA-ból időközben Transgold SA-vá alakult cégtől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS